Нашата работа

, ,

Ученици от Габрово дискутираха ранните бракове

Център за обществена подкрепа – Габрово при SOS Детски селища България организира на 6 юни в СОУ „Отец Пайсий“ и на 9 юни в Професионална гимназия по строителство – гр. Габрово дебати между младежи от 10 и 11 клас  на тема „ЗА“ и „ПРОТИВ“ ранните бракове. Дебатите се проведоха  по проект „Лудо-младо“ в подкрепа на Кампания за превенция на ранните бракове. В дебатите се отличиха учениците от Професионална гимназия по строителство с добрата си предварителна подготовка, за аргументирана защита на тезите си.

Защитниците на тезата „ЗА“

Защитниците на тезата „ЗА“ поставиха акцента на изложението си върху примери на известни личности от 21 век, които са сключили рано брак и са родили рано. Защитавайки тезата си, те наблегнаха на това, че близката възраст между детето и родителите му е предпоставка за по-пълноценно общуване. Отбелязаха, че от анатомична гледна точка, бременността и раждането във възрастта 20-30 години протича много по-лесно, отколкото след тридесет години. Обърнаха внимание и на това, че причината за едно ранно съжителство не е необходимо задължително да е бременност, а може и да са силни чувства.

Съжителството на двама души преди да имат дете е добра подготовка за семейния живот. Защитниците на тезата „ЗА“ отправиха предизвикателство към защитаващите тезата „ПРОТИВ“ единадесетокласници с въпроса – „Момичето е забременяло по погрешка, какво е по-доброто решение – да си гледат детето, да направи аборт или да го роди и изостави?“.

Защитаващите тезата „ПРОТИВ“

Отборът защитаващ тезата „ПРОТИВ“ постави акцент върху това, че раждането в ниска възраст е пречка и за двамата родители да изживеят пълноценно тийнейджърските си години и често се случва на по-късен етап тези съжителства да се провалят, тъй като единият от двамата или и двамата родители решават, че трябва да „наваксват“. За тях едно ранно съжителство и раждане на дете е необмислен и лекомислен акт, тъй като „…родителите още не знаят, какво искат от живота…“.

Обърнаха внимание и на медицинските факти, че едно раждане при момичетата в ниска възраст, крие големи рискове за майката и детето, тъй като организмът й още не е развит напълно и не е готов за това. Младежите защитаващи тезата „Против“ ранните бракове“ не пропуснаха да отбележат, че едно ранно съжителство и раждане на дете, почти винаги води до прекъсване на образованието на единия или и двамата родители, тъй като те вече имат други отговорности – да работят и да отглеждат детето си.

Три самотни майки от филма „Моята история“

След приключване на дебатите учениците бяха запознати с историите на три самотни майки от видео филма „Моята история“ и заедно дискутирахме резултатите от проведеното анкетно проучване, сред ученици от три учебни заведения на територията на гр. Габрово. Най-голям интерес предизвикаха  отговорите на въпросите:

  • Коя възраст е подходящата за начало на полов живот?
  • Какви средства познавате за предпазване от болести предавани по полов път и нежелана бременност?
  • Какви са причините за „ранните бракове“?

В края на събитието, участниците дискутираха разбиранията си относно мотивите за „ранните бракове“ и причините, които водят до отпадане от образователната система – бременност, силни чувства, противопоставяне на родителите, бедност, традиция при етническите малцинства. Изведоха необходимостта от по-широка информираност на младите хора за видовете контрацепция, с цел предпазване от нежелана бременност и при двата пола, както и нуждата от обновяване на образователните програми, за да бъдат по-интерактивни, с цел привличане на децата в учебните заведения.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »