Нашата работа

,

Кога и защо изключваме родителите докато помагаме на техните деца?

Дискусионен хибриден семинар – дата на провеждане: 20 юни 2024, 14:00 до 16:00 ч.

Ноу-хау център кани родители и работещи с деца с комплексни потребности от социалната, образователната, здравната и правната сфера на дискусия по проблематиката на работата с родители.

Предстоящият хибриден семинар (с възможност за присъствие на място и през Zoom връзка) е третия пореден от серията дискусионни семинари на тема „Междусекторното сътрудничество – условие за изпълнение на препоръките на Европейската гаранция за детето“, провеждани от Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца към Нов български университет в партньорство със специалисти от практиката, академията и управлението.

 „Лесно се работи с деца, трудно се работи с родители.“ Това е, което ние от екипа на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца често чуваме от специалистите, участващи в наши изследвания, обучения и приложни проекти. Тревожно е, че „работата с родители“ е предизвикателство за всички сектори: здравен, образователен и социален. Още по-тревожно е, че специалисти разрешават това предизвикателство с изключването на родителите от своята работа. Това, обаче, е риск пред постигането на добри резултати с децата.

Добрата новина е, че трудността да се работи с родители е вече призната. Затова Ноу-хау центърът организира този семинар със задача да представи изводи от работата ни относно спецификата на случаите, в които родителите се изключват и причините за това. Семинарът ще дискутира две практики за успешна работа с родители.

Форматът е дискусионен, а темата е с продължение поради обширността си и натрупаните въпроси по нея.

Програма

14.00: ОткриванеОтношенията в процеса на помагане като „частен случай“ на отношенията в обществотo, Елица Лингорски, НХЦ

14.15: Увод в темата Кога и защо изключваме родителите докато помагаме на техните деца?, д-р Галина Маркова, НХЦ (водещ)

14.30: ПанелКак преодоляваме бариерите пред създаване на отношения родители – специалисти и какво се получава, когато това стане възможно, панелисти: Доц. Росен Калпачки, невролог; Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия; Валерия Драганова, програмен координатор на Надежда и домове за децата, клон България; Анет Маринова, клиничен психолог; Милена Дамянова, стажант – магистър в програма „Клинична социална работа“, НБУ.

15.30: Дискусия с аудиторията

16.00: Край на семинара

За повече информация посетете страницата на събитието.

За да се включите в семинара е необходима регистрация на следния линк: https://forms.gle/Ue8MRV8PAtmid4n46

Записи от предишните семинари могат да бъдат гледани тук: 

Семинар 2: „Чий е трудният случай – на социалните или на училището?“

Семинар 1: „Кои са бариерите пред междусекторното сътрудничество и как да ги преодолеем?“ 

Translate »