Нашата работа

, ,

Официално стартира проекта ни в Кюстендил за спиране на маргинализацията на ромите

На 29 май 2013 г. в Художествената галерия “Владимир Димитров – Майстора” в гр. Кюстендил се проведе официалното откриване на проекта „Спиране на процеса на маргинализация на ромите в град Кюстендил чрез създаване на модел за развитие на общността”, финансиран от Фондация Велукс. В събитието участваха партньорите по проекта, изследователските екипи, представители на ромската общност и местни неправителствени организации.

Солидно начало за заличаване на разделителните линии обществото

Събитието бе открито от г-н Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил, който поздрави екипа за успешното начало на проекта и изрази надежда, че проектът ще сложи „солидно начало за заличаване на разделителните линии обществото“.

„Не трябва да остане човек, който няма достъп до образование, работната система и здравеопазването. Голямата цел е всеки да изживее живота си с правата и възможностите си“, почерта г-н Паунов по време на представянето.

Модел за спиране на процеса на маргинализация на ромите

Д-р Галина Маркова, ръководител на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, заяви, че Община Кюстендил има мисия и визия за това как да промени живота в града и  посочи, че крайна цел на проекта е да се създаде модел за спиране на процеса на маргинализация, който други общини могат да последват и да адаптират.

„Успехът на проекта зависи не само от усилията на екипите, но и от подкрепата на ромската общност, както и от сътрудничеството със сектор здравеопазване, образование и социални услуги“, сподели д-р Елена Кабакчиева, председател на Фондация „Здраве и социално развитие“

Представителят на Фондация „Велукс“, г-н Крисчън Холтет, заяви, че проектът притежава всички необходими компоненти за успех на поставените цели и на това да се превърне в източник на опит и добри практики.

Откриването продължи с въпроси и дискусия относно видовете услуги и предвидените дейности, които ще бъдат изпълнявани по проекта.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »