Нашата работа

, , , ,

Младежка инициатива за открит разговор за ранните бракове в Кюстендил

На 14 февруари 2016 г. младежите от клуб „Аз реших да уча” организираха тържествена програма по случай Деня на влюбените. Младежкият клуб е част от проект „Спиране на процеса на маргинализация на ромите в Кюстендил чрез създаване на модел за развитие на общността“, финансиран от Фондация ВЕЛУКС.

Поредната инициатива на клуба беше реализирана с подкрепата на Арсо Ганев и Мариан Илиев – водещи на групата младежи. Основна цел на младите хора бе на този ден да насочат вниманието на своите съкварталци от ромския квартал „Изток“ в Кюстендил към проблемите, свързани с ранните бракове и образованието.

Kонкурс за есе на тема „Защо е важно образованието?”

В продължение на две седмици в офиса на изследователския екип от Кюстендил течеше усилена подготовка за тържеството, в чиято реализация взеха участие над 20 младежи от 7 до 12 клас. Те подготвиха богата празнична програма, в която умело успяха да вплетат темата за раните бракове и образованието.  Предварително бе организиран конкурс за есе на тема „Защо е важно образованието?”, като победителите от конкурса бяха наградени по време на тържествената програма. Партньор в осъществяването на инициативата бе читалище „Васил Левски” гр. Кюстендил, като участие в програмата взеха и децата от танцовия състав към читалището.

Вечерта на 14 февруари залата на читалище „Васил Левски” бе препълнена, присъстваха над 200 деца, младежи и възрастни. Младежите от клуб „Аз реших да уча” бяха украсили залата в унисон с празника и раздадоха на всички сърца с пожелания и номера за участие в томболата с изненади, която бяха подготвили.

Програмата беше открита със сценка, посветена на темата за ранните бракове, която бе последвана от бурни аплодисменти от публиката. Последва томболата с изненади, която даде възможност на публиката да участва в забавни игри по двойки – момче и момиче – и да спечели много награди. Влюбените двойки участваха с много хъс и енергия, искрено се забавляваха и това допринесе за повишаване на позитивното настроение в цялата зала.

Ромите могат да са адвокати, лекари и инженери

Кулминацията на вечерта беше награждаването на най-добрите есета от проведения конкурс. Победителят Александър Стефанов изнесе вълнуваща реч, през цялото време на която от публиката се чуваха силни одобрителни възгласи и аплодисменти. Александър красноречиво убеждаваше публиката, че е дошло времето ромите да спрат да работят най-лошата и най-ниско платена работа, като според него, за да се случи това, всички млади роми трябва да се образоват. Най-бурни аплодисменти той получи заради своята убеденост, че ромите могат да са адвокати, лекари, инженери, както и да упражняват много други престижни професии.

Състезанието по танци  по двойки беше в заключителната и най-весела част от тържеството. Обявено беше от блестящите водещи Бойка и Албена, които успяха да въвлекат и цялата публика активно да се участва в танцовия маратон. В края на програмата бе изтеглена голямата награда, която бе торта под формата на сърце. Тя се падна на младо семейство, което много се зарадва на специалния подарък. И публика, и организатори си тръгнаха от тържеството заредени с много позитивна енергия и с една идея по-убедени в качествата и възможностите за развитие на младежите от квартала.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »