Нашата работа

,

Допитване за ранните бракове се провежда в Габрово

Социални работници от екипа на Център за обществена подкрепа – гр. Габрово при SOS Детски селища България, съвместно с доброволци от Български младежки червен кръст, анкетираха 113 деца /16-18 г./ от две средни общообразователни училища и две професионални гимназии на територията на община Габрово.

Отношението на младите хора към ранните сексуални контакти

Целта на анкетата бе проучване отношението на младите хора към ранните сексуални контакти, ранните раждания и  ранните бракове. Резултатите от проведеното анкетно проучване дават информация за осведомеността на младежите по отношение разнообразието от средства за контрацепция, същевременно се отчитат ниски показатели: 10-14 години, за начало на полов живот.

Нагласите на анкетираните младежи за най-подходяща възраст за създаване на семейство/брак е възрастта между 25-30 години. Като основни причини за ранните раждания посочват наличието на бременност, следвана от любов/ чувства. Младежите посочват като основни теми, по които да получат допълнителна информация в часове по сексуално и здравно образование – болести предавани по полов път; предпазване/контрацепция при полов акт от двата пола; начало на сексуален живот.

Предстои представяне на резултатите от проведеното анкетно проучване и организиране на дебати между младежи на тема „За и против ранните бракове“.

Инициативите на центъра за обществена подкрепа са част от проект „Спиране на процеса на маргинализация на ромите в Кюстендил, чрез създаване на модел за развитие на общността” и се изпълнява от Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет, в партньорство с община Кюстендил и фондация „Здраве и социално развитие”, финансиран е от Фондация ВЕЛУКС.

Три самотни майки отправят своите послания към младежите

На 02 и  03  юни 2016 г. проведохме дискусии с участието на родители и деца от местната общност  в кметство Плачковци, община Трявна и Народно читалище „Васил Левски 1922“- с. Яворец, на тема „Превенция на ранните бракове”. Представен бе заснетия в рамките на проект „Лудо младо“ видео филм – „МОЯТА история“, като част от Кампанията за превенция на ранните бракове. Във видеото, три самотни майки през споделянето на личен опит отправят своите послания към младежите: „Да  не се отказват от мечтите си.“, „Да завършат образованието си.“, „За семейство и деца време има“.

Проведена бе състезателна семейна игра между две семейства, чрез познаване на най-популярните отговори посочени от младежите в анкетите, за да се поставят в техните „обувки“ и по този начин да разберат, каква е позиция на децата и отношението им към ранните сексуални контакти, ранните раждания и  ранните бракове.

Дискутирахме проблема с ранните раждания, като една от причините за отпадане от образователната система. Като цяло на повечето от участниците в дискусията им беше трудно да излязат от ролята си на родители и да „обуят обувките“ на младежите. Участниците изказаха  мнение, че все по-рядко се случва дете да стане родител, преди пълнолетие.

Дискусията завърши с пожелание и надежда към младото поколение, да превърнат в свой приоритет завършването на образование и реализация, а в последствие да създават дом, семейство и деца, които са смисъла на човешкия живот.

Translate »