Нашата работа

, ,

Насилието в училище – резултати от регионално изследване

В рамките на онлайн събитие, организирано от Мрежа за закрила на детето в Югоизточна Европа, бяха представени основни находки от регионално изследване на насилието в училищна среда, проведено в Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Молдова, Румъния и Сърбия. Мрежата за закрила на детето ви предоставя записи от 3-те сесии, всяка от които с по 3 презентации, последвани от въпроси и отговори. Публикуваме и доклада на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца за България на английски език (тук) с ключовите находки и препоръки на български език (тук). 

Темите, представени в презентациите са:
  1. Преглед на методиките на изследването и общи находки, Kathleen Manion (IICRD)
  2. Значение на доверието в институциите по отношение на превенцията и защитата на децата от насилие, Татяна Лазор Обрадович и Славица Милоевич (Сърбия)
  3. Утвърдени полови и социални норми, свързани с насилието в детството (на румънски), Даниела Терзи-Барбаросие (Молдова)
  4. На какво може да ни научи безпомощността на Службата за закрила на детето?,Марина Трбус (Хърватия)
  5. Пандемия – дигитално пространство – ненасилствена изследователска среда: Как пандемичната ситуация повлия на етиката на това изследване? Антоанета Матеева (България)
  6. Как нашата система защитава децата? Представяне и размисъл върху защитните механизми от многостепенна гледна точка (семейство, общност, органи и механизми), Буяр Галопени (Косово)
  7. Детските гласове имат значение: призив за участие на децата в справянето с насилието в училищата, Ирина Костаче (Румъния)
  8. Насилието от гледна точка на децата от маргинализирани групи, д-р Ивана Зечевич (Босна и Херцеговина)
  9. Вредни социални и полови норми, Изела Тахсини (Албания)

Запис от презентациите можете да гледате тук.

Повече за изследването можете да прочетете тук.

Translate »