Новини

Социални и полови норми, свързани с насилието в училище – резултати от регионално изследване

На 23 март 2021г. от 9.00-13.00 CET (10.00-14.00 ЕЕТ) ще се проведе онлайн конференция, посветена на изследване на социалните и полови норми, свързани с насилието в училище.

„Ако в детска възраст ни учат, че насилието е приемливо, когато станем на 20 г. то няма да представлява проблем за нас“ (млад участник от Хърватия)

Социалните норми, влияещи на насилието в училищата, неговите форми и разпространение са недостатъчно проучени в Югоизточна Европа. През 2020 г. Порталът за закрила на детето (Childhub) започна регионално изследване в Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Молдова, Румъния и Сърбия, чиято цел е събирането на повече данни и доказателства по този проблем. Изследователската методология е разработена от Международния институт за правата и развитието на детето и включва участието на много деца. Бяха изследвани формите на насилие, с което децата се сблъскват в училище, но и в заобикалящата среда, неговото разпространение, а също и какви социални норми влияят върху тези форми на насилие. Децата имаха възможност да обсъдят кои са факторите за резилиънс в борбата срещу насилието. Изследването беше проведено въпреки пандемията от COVID-19: изследователите работиха, преодолявайки рестрикциите и затварянето на училищата, лок-даун и т.н., говорейки и обсъждайки темата с децата в безопасна за тях среда.

На тази полудневна онлайн конференция ще представим основните резултати и изводи от изследването. Ще предоставим на вниманието на участниците национални и регионални доклади. Всички лектори ще следват формата на TED беседи, т.е. ще направят 15 минутни сесии, за да разкажат на публиката за своите находки. Ще има три сесии с 3 презентации, последвани от време за въпроси. Събитието ще се проведе на английски език.

Регистрацията за събитието става през сайта на Портал за закрила на детето, като е необходимо да създадете личен профил.

 

Translate »