Нашата работа

,

Две програми за превенция на сексуален тормоз бяха приложени в ЦНСТ

Инициативата Умението да променяш беше започната през 2019г. от организации, членки на мрежата Партньорство за учене и действие.

„А дали е така … (разкази за силата и насилието)” е проект в рамките на тази инициатива на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, НБУ, в който се включи и Асоциация „Деметра” от гр. Бургас. Заедно с колегите от „Деметра” и с младежите от ЦНСТ изследваме проявите на видовете насилие, помагаме им да ги разпознават, да предотвратяват опасности за себе си и приятелите си от попадане в ситуация на сексуалнен тормоз и експлоатация.

„Този проект ни помогна да насочим програмите, по които работим и към ЦНСТ”

Антония Месерджиева, Асоциация „Деметра”

 

„Винаги е добре да ни се помага отвън”

Димитрина Тонева, ЦНСТ, гр. Бургас

 

Представихме две програми за превенция на сексуалната експлоатация

На 20.04.2021 г. Асоциация „Деметра”, която работи от 27 г. в гр. Бургас и която е разработила областна стратегия за превенция на сексуалната експлоатация, представи две програми, по които работи активно – заимстваната от Фондация Луси Фейтфул (Великобритания) програма „Таралежи” и програма „Да спрем сексуалния  тормоз”. Програмата „Таралежи” е широко прилагана с ученици от основни училища (5-ти до7-ми клас) в Бургаска и Пловдивска област.

Програма „Да спрем сексуалния  тормоз” е взаимствана по проект изпълне съвместно с университета в Лийдс. След адаптиране и тестване с ученици от гимназиалните класове сега за първи път е приложена и в ЦНСТ в рамките на проекта „А дали е така … (разкази за силата и насилието)”. Чрез ролеви игри и обсъждане на казуси, тя повишава чувствителността и информираността на децата по темата. Обръща се и внимание на видовете насилие и дефинициите за сексуален тормоз и сексуално насилие, а също и на това как се разпознават различните форми на тормоз: от циничните шеги до принудителния сексуален контакт.

Децата се включиха с желание и участваха в обученията много активно

Децата от ЦНСТ в гр. Бургас, на които им предстои да напуснат услугата скоро, се включиха много активно в петте обучения. Една от трудностите беше това, че работата трябваше да се осъществи дистанционно, поради пандемията от Ковид-19. Голяма част от времето на децата напоследък е прекарано на телефон и таблет, затова акцентът беше върху повишаване на бдителността към кибертормоза, както и къде да търсят помощ, ако възникне проблем.

„Обучението много ни помогна, разбрахме някои неща , които не са правилни и мисля, че занапред ще се справим.”

Момиче, живеещо в ЦНСТ, включило се в проекта

Някои от темите на дискусията бяха:

  1. Важността на изследователската работа, събирането на данни и развиването на работни програми на основата на доказателства от полето на практиката;
  2. Как да наблегнем на разпознаването на емоциите при работата с децата в ЦНСТ?
  3. Как можем да сме сигурни, че младежите ще приложат тези знанията след като напуснат рамките на ЦНСТ?

На събитието присъстваха представители на ЦНСТ за деца без увреждания в гр. Бургас, ЦОП в гр. Бургас, Международна организация по миграция, БАСП, Национален център по обществено здраве и анализи, ЦСРИ Бургас, ЦНСТ Велико Търново, ИСДП, Кризисен център за деца – жертви на трафик и насилие в с. Балван, Фондация „Агапедия“, ЦОП в гр. Поморие, SOS Детски селища, ЦОП Велико Търново.

Можете да изтеглите повече информация за програмите тук: „Таралежи” и „Да спрем сексуалния  тормоз“.

Ресурси:

Повече за проекта „А дали е така … (разкази за силата и насилието)” тук.

Други ресурси: Светулка – освети мрака

Платформа за учене и действие

Асоциация „Деметра

Translate »