Новини

Стандарти за академични постижения и социалната ангажираност на университетите

На 7 и 8 февруари 2023 година в Университета на Констанц, Германия се проведе експертна работна среща на Алианса на европейските реформаторски университети (ERUA). Срещата засегна две взаимосвързани теми, които са част от мисията на Алианса – изследвания, основани на участие и сътрудничество за социални иновации, и „алтернативното“ академично съвършенство и въздействието върху обществото. Основният акцент в работата на групата експерти беше развиването на пространства в и между университетите за междудисциплинарни изследвания, ангажирани с важни социални проблеми.

Задачата на тази среща беше обмен на основани на научни изследвания знания и практики с цел:

  1. Влизане в диалог и обсъждане на възможностите за квалифициране на академичната практика и изработване на концепции за алтернативни научни постижения и социално иновативни идеи за изследователско сътрудничество.
  2. Структуриране на методологиите и практиките за ангажиране и включване на заинтересованите страни в изследванията при справяне с обществени предизвикателства.
  3. Очертаване на напреженията между тези практики и стандартите за високи академични постижения.
  4. Дискутиране на начините, по които съвременният университет може да се включи в многообразието на обществото, като същевременно спазва стандартите за високи академични постижения.
  5. Очертаване на необходимите промени в стандартите за високи академични постижения, за да бъдат те в синхрон с изследователските амбиции за обществена ангажираност.

Д-р Антоанета Матеева представи опита на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца като междудепартаментен, междудисциплинарен център, който устойчиво и задълбочено прави изследвания в областта на социалните, образователните и здравните политики и практики в България. Центърът следва принципите на участие на местни общности и потребители на услуги в проучванията си и при въвеждането на нови подходи в работата по случаи на деца и семейства в особено тежка социална ситуация. 

ERUA е сформиран от пет европейски реформаторски университета

Алиансът на европейските реформаторски университети е университетски консорциум, формиран от пет европейски реформаторски университета от България, Германия, Гърция, Дания и Франция. Университетите са обединени в усилията си за формиране на международна университетска мрежа с общи ценности и цели в развитието на научните изследвания, преподаването и институционалното развитие. Нов български университет, заедно с Université Paris 8 – Франция, Roskilde University – Дания, University of Konstanz – Германия, University of the Aegean – Гръция, са част от Европейската университетска инициатива (EUI) на Европейската комисия. Инициатива, създадена с основна цел да се засилят стратегическите партньорства между висшите учебни заведения в Европейския съюз.

Повече информация за мисията и целите на Алианса може да видите на  https://erua-eui.eu/

Translate »