Събития

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Практиката на супервизия по закрила на детето в България– постижения, проблеми и стандарти

16/06/2022 @ 11:00 - 12:00

Ноу Хау Център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет, организира два онлайн семинара по темата за практиките на супервизия в социалния сектор и в мултидисциплинарните екипи в България. Основни въпроси, които целим на поставим са: Доколко супервизията допринася за повишаване качеството на услугите и ги професионализира? Има ли професионални стандарти за супервизия, как и коя професионална общност в България се ангажира с прилагането на тези стандарти в практиката?

Супервизията в помагащите професии е процес, който гарантира, че специалистите постигат разбиране за клиента и помагащия процес максимално пълно. Чрез супервизията те могат да открият свои силни страни и ограничения в работа с клиенти, да разбират как техният собствен житейски опит става част от процеса на помагане, как отношенията със супервизора влияе върху този процес. В социалния сектор супервизията е особено важна, тъй като, работейки с хора от маргинализирани групи, специалистите се срещат с опит, който им е съвършено непознат и често провокира емоции, които пречат на процеса на помагане. Супервизията на мултидисциплинарни екипи за работа по случаи изпълнява множество функции – от супервизия по случая до организационна супервизия.

Но как това се случва в България в този момент?

Днес, когато има съгласие за криза в социалния сектор, темата за това по какъв начин супервизията подкрепя специалистите и ги развива професионално е важна. Знае се, че суперизията, като нов подход за учене от опита, се развива не на базата на приети от професионални общности стандарти, а по-скоро от отделни професионалисти, които осмислят опита и го надграждат, докато правят супервизия. Често супервизията в социалната сфера се прави от представители на различни професии. Време е да се съпостяват гледни точки и опит, за да успеем да се съгласим по стандарти за супервизията в социалния сектор. 

Практиката на супервизия по закрила на детето в България

В първия уебинар озаглавен „Практиката по супервизия по закрила на детето в България“ НХЦ ще представи изследване, проведено през 2022 г. То представлява част от проучването на практиките на супервизия в Източна Европа (Албания, България, Хърватия, Косово, Молдова, Румъния и Сърбия) и приложението ѝ в мултидисциплинарните екипи за работа по закрила на детето. Резултатите от регионалното изследване представят моментна снимка на състоянието на супервизията и гледната точка на професионалисти, които от години предлагат супервизия. В уебинара бихме искали да да поставим някои въпроси за дискусия: 

  • Какво е мястото на университетите, които обучават социални работници и специалисти в хуманитарни профили за въвеждането на супервизията като задължителна част от работата с хора?
  • Какви трябва да са стандартите за супервизия в социалната работа? Как трябва да са разписани и кой трябва да се ангажира с това?

Във втория семинар, който ще се проведе през септември 2022 г., ще представим усилията за прилагане на стандарти в супервизията в социалния сектор с акцент върху: мултидисциплинарната междусекторна работа с други сфери, напр. образованието, супервизията на екипите на ОЗД и др.

Програма 

10:45-11:00 Регистрация

11:00-11.15 Въведение – представяне на проекта и резултатите от доклада за седемте страни, д-р Радостина Антонова

11:15-11:45 Моментна снимка на практиката по предоставяне на супервизия в България, Милена Маринова – психолог, изследовател и участник в проекта на изследването на практиките в Югоизточна Европа

11:45 – Дискусия

Кога: 16 юни, 11:00 – 12:00 ч

Място на провеждане: Онлайн

Регистрация най-късно до 15.6. на следния линк: https://forms.gle/BZduHU176oL7PRAM6

Details

Date:
16/06/2022
Time:
11:00 - 12:00
Event Category:
Event Tags:
, ,
Website:
https://knowhowcentre.nbu.bg

Venue

Онлайн
Bulgaria
Phone
0877369483

Organizer

Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет
Phone
+359877369483
Email
info@knowhowcentre.org
View Organizer Website
Translate »