Нашата работа

Ограничен човешки контакт без спиране на човешката връзка

Възможно ли е да ограничим човешкия контакт, без да прекъсваме човешката връзка?

Настоящата криза, свързана с разпространението на коронавируса, ни подтиква да търсим нови начини за това как да продължим работата си занапред. Министър Деница Сачева определи наскоро във ФБ профила си ситуацията като безпрецедентна, МТСП отложи церемонията по връчване на наградите за социална работа. Все повече специалисти в сектора започват да прилагат работен режим „хоум офис“, но доколко можем да продължим ефективно напред с ограничения човешкия контакт в полето на социалната работа?

Социалната работа е работа на човешки връзки и близки взаимоотношения

Към и без това утежнените обстоятелства за най-уязвимите, към бедността, здравословните и социални проблеми, пред които са изправени те, сега е прибавена и безмилостната атака на един нов вирус. Социалната работа е работа на човешки връзки и близки взаимоотношения, които сега биват нарушени. Как и доколко можем да пренесем тези връзки на доверие във виртуалната стая? Ние в Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца от Нов български университет и студентите от МП „Психо-социални интервенции с деца и семейства“ ще се опитаме.

Време за повече насоки за индивидуална и самостоятелна работа

Като начало, специалисти от Дневен център за деца и младежи с увреждане/епилепсия „Безброй чудеса“, заедно със стажанти-студенти на Ноу-хау центъра, ще консултират и поддържат онлайн връзка с деца и младежи, на които ще дават насоки за индивидуална, самостоятелна работа, съобразена с техните възможности. Ако има нещо положително в извънредното положение, то е, че ни подтиква да използваме напредъка на технологиите. Ще прехвърлим повечето обучения онлайн и ще провеждаме изследванията и фокус групите, доколкото е възможно, дистанционно. Ще ограничим човешкия контакт, без да прекъсваме човешката връзка.

Не прекъсвайте обмена на информация

Важно е да не прекъсваме и обмена на информация. И специалистите на терен, и политиците, и научните среди нека продължим да говорим за предизвикателствата, пред които сме изправени и за защитата, от която се нуждаем сега. Ще ни послушат ли тези, от които зависи бъдещето ни? Надяваме се, че да. Много от социалните работници, също както и медицинските кадри, ще бъдат изправени на „фронтовата“ линия, подкрепяйки лице в лице най-уязвимите. Какво можем да направим за да се защитим? Имаме нужда от информация, екипировка, подкрепа. За целта подготвихме едно проучване с цел да съберем на едно място вълненията ни в тази ситуация: https://www.surveymonkey.com/r/RGDF7JZ.

Събирайте факти и истории, те ще бъдат ценни в близкото бъдеще

Също така е важно да се окуражим взаимно. Затова нека подкрепим кампанията „ЩЕ СЕ СПРАВИМ ЗАЕДНО!“, която призовава всички социални работници и всички подкрепящи професии, граждански организации и социални услуги да покажат как помагат на българското общество да преодолее заплахата от коронавируса. Нека споделим личен опит, да покажем какво правим, за да помагаме на хората в нужда. https://knowhowcentre.nbu.bg/wp-content/uploads/2020/03/zaedno-shte-se-spravim.pdf

Ще продължим да Ви подкрепяме

Не на последно място ви информираме, че екипът ни остава на Ваше разположение по всички теми, по които работим в подкрепа на деца, младежи, родители и специалисти. Това, което ще продължим да правим и в новите условия на дигитална комуникация е да:

  • публикуваме материали, които представят последни развития в науката относно развитието на деца и възрастни, проблеми в това развитие и тяхното преодоляване;
  • публикуваме материали по Ваша заявка;
  • създаваме възможности за електронен обмен на информация и дискусии;
  • подкрепяме помагащи специалисти с консултиране и супервизия;
  • консултираме и подкрепяме в ситуация на криза;
  • създаваме възможности за обучения по теми, заявени от Вас.

Тези действия са нашия принос към благосъстоянието ни, което днес е подложено на изпитание. Надяваме се те да носят сигурността, необходима, за да продължим да развиваме себе си и другите.

Бъдете здрави!

Translate »