Събития

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Представяне на методика за работа с юноши в ЦНСТ по превенция на сексуална експлоатация

20/04/2021 @ 10:00 - 11:00

Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, НБУ и Асоциация „Деметра“ ви канят на представяне на методика за работа с юноши в ЦНСТ по превенция на сексуална експлоатация.

Представянето ще се състои на 20.04.2021г. в платформата Zoom от 10:00 до 11:00 ч. Необходима е регистрация на следния линк: https://forms.gle/R17vbz4asGV4rTS69

 

Презентатори: Радостина Антонова (НХЦ), Антония Месерджиева и Ана Буриева (Деметра), Ралица Згалевска (БАСП).

Сила ли е насилието? Как да се разпознава насилието в ежедневното общуване? Как да се противопоставяме на това насилие без да го възпроизвеждаме? Как момичетата да различават под милите думи и обещанията за безоблачно бъдеще възможната заплаха от домашно насилие и сексуална експлоатация? Как различните деца да устояват на кибер тормоза? Как да разберем, защо брадата е синя?

За тези въпроси и много други младежи, живеещи в ЦНСТ в гр. Бургас, разговаряха с режисьора Василена Радева и актрисите Богдана Котарева и Елена Димитрова от Паник Бутон театър. Постановката „Синята брада – брак без приказка“, части от която бяха представени по време на срещата, е създадена по разкази на жени, преживели домашно насилие. Важен въпрос, който младежите си задаваха и мислеха заедно с актьорите бяха: защо жертвата остава при своя насилник; как всеки от нас може да помогне на приятел, попаднал в подобна ситуация?

Децата, които израстват без родители, са особено уязвими

Макар и силно емоционална, тази тема обединява през последните 3 месеца участващите младежи и хората в ЦНСТ, които се грижат за тях, тъй като те се включиха в проекта на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, НБУ „А дали е така? – разкази за силата и насилието“. Съвместно с професионалисти от Асоциация „Деметра“ те изследват проявите на видовете насилие, учат се да ги разпознават и да предотвратяват опасността за себе си и приятелите си от попадане в ситуация на сексуална злоупотреба и експлоатация.

Насилието живее най-добре в мълчанието

Децата, които израстват без родители, са особено уязвими по отношение именно на сексуална експлоатация, тъй като тя често бива маскирана под обещания за любов, по-добър живот, бързи доходи, по-добро бъдеще. Често възрастните, които се грижат за тях, не са обучени как да говорят с младежите за тези рискове. Избягването на темата и нейното табуизиране допълнително увеличават опасността. А насилието живее най-добре в мълчанието…

Проект „А дали е така? – разкази за силата и насилието“ е финансиран от Фондация „Oук“ в рамките на мрежата Партньорство за учене и действие.

Venue

Онлайн
Bulgaria
Phone:
0877369483

Organizer

Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет
Phone:
+359877369483
Email:
info@knowhowcentre.org
Website:
https://knowhowcentre.nbu.bg
Translate »