Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца

Абонирай се за бюлетин

Хронология

Приемна грижа  

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Принтирай Изпрати на приятел
Начало / Хронология / Приемна грижа / 100 приемни семейства бяха подкрепени по проект „П...

100 приемни семейства бяха подкрепени по проект „Приеми дете. Създай бъдеще” през 2012 г.


„Благодарение на усилията на държавата, неправителствените организации, бизнеса и приемните родители много деца получиха надежда и ще почувстват магията на Коледа в семейна обстановка”, заяви заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Даринка Янкова при обявяване на резултатите от социологическото изследване на нагласите към приемната грижа в България.

Проучването е част от проекта „Приеми дете. Създай бъдеще”, който се реализира в партньорство между Министерството на труда и социалната политика, Националната мрежа за децата и Мобилтел, с подкрепата на Държавната агенция за закрила на детето и Българския дарителски форум.

100 са приемните семейства, които през 2012 г. получаваха допълнителна финансова подкрепа по проекта. В тях са настанени деца на възраст от 2 месеца до 16 години, от които пет са с увреждания. Седем семейства отглеждат братчета и сестричета. Предоставяната финансова подкрепа е в размер на 100 лв. месечно в продължение на една година. Двойна е помощта за тези, които са приели в дома си дете с увреждане. 200 лв. получават и майките и бащите, които се грижат за братя и сестри.

В представянето на проучването участваха Андреас Майерхофер – изпълнителен директор на Мобилтел, Янита Манолова – зам.-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, Дани Колева – директор „Детски политики” в Националната мрежа за децата, Мирослава Георгиева от Института за маркетингови изследвания GfK, представители на неправителствени организации.