Нашата работа

Дискусия по повод ратифицирането на Истанбулската конвенция

Екипът на Ноу-хау центъра се включи в дискусията и подписа експертното становище на двеста организации в подкрепа на ратифицирането от Народното събрание на Истанбулската конвенция. Становището беше изпратено в открито писмо до Президента, МС, НС, Омбудсмана.

Истанбулската конвенция има за цел на първо място „да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие“. Сред другите описани цели на Конвенцията са „да допринася за премахване на всички форми на дискриминация, „да насърчава международното сътрудничество за премахване на насилието над жени и домашното насилие“ и т.н.

Конвенцията предвижда всяка държава да създаде специален механизъм за мониторинг, да отпуска подходящи финансови и човешки ресурси за доброто изпълнение,  да определи или създаде един или повече официални органи, отговарящи за координацията, изпълнението, мониторинга и оценката на политиките и мерките за превенция и борба с всички форми на насилие, обхванати от Конвенцията.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »