Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца

Абонирай се за бюлетин

Новини

  

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Принтирай Изпрати на приятел
Начало / Новини / „Изследване на процеса на деинституционализация: ...

„Изследване на процеса на деинституционализация: случаят България – фаза 2” бе представена пред заинтересовани страни


Конференцията се проведе на 14.06.2017 г., в зала „Пресцентър“ на Министерство на труда и социалната политика. Фасилитатори бяха проф. Бари Пърси-Смит (University of Huddersfield, UK), консултант на изследването, и д-р Галина Маркова, ръководител на Ноу-хау центъра.

Събитието събра повече от 50 представители на държавни и общински институции (МТСП, АСП, ММС, ДАЗД, МЗ), неправителствени организации, експерти в сферата на деинституционализацията. Домакин на събитието беше г-жа Росица Димитрова (зам.-министър на МТСП).

ИЗСЛЕДВАНЕТО НА ПРОЦЕСА НА ДЕИНСТИТУЦИОНАЛИЗАЦИЯ: СЛУЧАЯТ БЪЛГАРИЯ 2 на Ноу-хау центъраза алтернативни грижи за деца обхвана четири области в страната и изучи процеса на деинституционализация в тях в периода  октомври 2016 г. - май 2017 г. 

Данните от междинните резултати бяха организирани в четири основни теми: 

  • КАК УЧАСТВАТ ДЕЦАТА; 
  • ВКЛЮЧВАНЕ НА РОДИТЕЛИТЕ; 
  • КАПАЦИТЕТ НА СИСТЕМАТА и 
  • УПРАВЛЕНИЕ И ПЛАНИРАНЕ НА ДЕИНСТИТУЦИОНАЛИЗАЦИЯТА, по които участниците в работната конференция дадоха своята обратна връзка.

Предстои финализиране на доклада от изследването, в който ще бъде отразена информацията от събитието. През есента Ноу-хау центърът планира да организира финално събитие за представяне на изследването.