Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца

Абонирай се за бюлетин

Новини

  

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Принтирай Изпрати на приятел
Начало / Новини / Семинар на тема „Превенция на сексуалната експлоат...

Семинар на тема „Превенция на сексуалната експлоатация на деца и младежи от резидентни услуги“


На 3 и 4 септември 2017 г. в гр. Поморие се проведе семинар на тема „Превенция на сексуалната експлоатация на деца и младежи от резидентни услуги“. Участници бяха  27 деца и младежи от ЦНСТ и ВУИ Ракитово. Обучението е част от проект, реализиран от Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, НБУ, Сдружение „Ре-акт“, Асоциация „Деметра“ и Асоциация „Деметра“ в рамките на проект „Изкуството да информираш“ на БАСП, финансиран от Фондация Оук.

Част от същия проект са три видео клипа, посветени на сексуалната експлоатация и насилие. Те са реализирани от екипа на Loveguide, който отговаря на въпроси, свързани със секса и интимните отношения, вълнуващи младите хора, с помощта на кратки видеа. Ето и линковете към тях:

Сексуална експлоатация, част 1: https://www.youtube.com/watch?v=4ODG4V32j-A

Сексуална експлоатация - звучи страшно, нали? И наистина е така. Ще ти обясним какво е това и кой може да стане жертва. Ако се случи най-лошото на теб или твой приятел звънни на: Национална телефонна линия за деца: 116 111 Гореща линия за пострадали от насилие: 0800 186 76; 02/ 981 76 86 Безплатни правни и психологически консултации на денонощната гореща телефонна линия 981 93 00 на фондация "Център Надя".

Сексуална експлоатация, част 2: https://www.youtube.com/watch?v=nyT5g2Jt2xo

Може да бъде много страшно и да съсипе живота ти. Затова ще ти разкажем как да се пазиш, как може да разпознаеш дали някой е жертва на сексуална експлоатация и какво да направиш, ако се случи най-лошото.

Сексуалният тормоз: https://www.youtube.com/watch?v=_oqCsea_0Zo

Първата асоциация, която ти идва наум, когато чуеш “секс” и “тормоз” най-вероятно е “изнасилване”. Да, това за съжаление се случва, но е само една от многото форми на сексуален тормоз и в никакъв случай не е най-често срещаната.

Автор: Ноу-хау център, НБУ