Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца

Абонирай се за бюлетин

Хронология

Държавна политика  

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Принтирай Изпрати на приятел
Начало / Хронология / Държавна политика / Председателят на ДАЗД: Децата от институциите имат...

Председателят на ДАЗД: Децата от институциите имат нужда да бъдат сред нас


„1600 деца с увреждания няма да почувстват коледния дух, защото са настанени в специализирани институции. Те нямат нужда от подаръци, а от обич и подкрепа. Затова бъдете активни, запознайте се с проблемите на изоставените български деца, приемете ги сред вас, за да им помогнете да станат част от обществото ни.” С тези думи председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов се обърна към присъстващите на международната конференция „Закрила на правата на уязвимите деца“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.


„Предизвикателства пред системата за закрила на детето в България” бе темата, която Калин Каменов представи пред полския омбудсман по правата на детето Марек Михалак, полския посланик Лешек Хенсел, студенти и преподаватели от факултетите по педагогика и славянски филологии, представители на неправителствени организации от България и Полша и др.

Председателят на ДАЗД запозна присъстващите с процеса на деинституционализация, който страната ни стартира през 2010 г. „Преди 2 години направихме първата голяма крачка като решихме да затворим институциите за деца. Защото тези малчугани нямат нужда от нова или ремонтирана сграда, а от внимание и грижа. Заедно с вас трябва да бъдем чувствителни и да им помогнем в утрешния ден да намерят своето място сред нас”, призова студентите Калин Каменов.

Работата по координационния механизъм за работа в случаи на деца, жертви или в риск от насилие, проблемът с ражданията от непълнолетни момичета и дейностите по изпълнение на Концепцията за държавна политика в областта на правосъдието за детето (2012 – 2020) бяха другите акценти в изказването на председателя.

От своя страна Марек Михалак презентира темата „Омбудсманът по правата на детето – гарант за по-пълната защита на правата на най-малките граждани”. В Полша тази длъжност е залегнала в Конституцията и през 2000 г. е избран първият такъв омбудсман. Мандатът му е 5 години и се избира от парламента. Той може да се намесва при всяко нарушение на правата на децата, да представлява младите хора в съда, да разпитва свидетели и да дава мнение по закони, касаещи закрилата на непълнолетните.

По време на конференцията бяха обсъдени и проблемите, свързани с правата на децата, лишени от родителска грижа, настанени в алтернативни форми за отглеждане и възпитание, подкрепата за интегрирането на малцинствата в образователната система, активното включване на младите хора в обществения живот и мястото им в информационното общество.

Форумът се организира от Държавната агенция за закрила на детето, СУ „Св. Климент Охридски” и Полският институт в София в памет на Януш Корчак - педагог с новаторски идеи, автор на трудове по теория и практика на възпитанието.

Сеймът на Република Полша е обявил 2012 г. за Година на Януш Корчак, защото се навършват 70 години от трагичната му смърт в концлагер и 100 години от създаването на сиропиталище във Варшава, в което д-р Корчак формулира и развива педагогическите си идеи за възпитанието. Конференцията в СУ беше част от официалното закриване на годишнината в целия свят.