Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца

Абонирай се за бюлетин

Хронология

Държавна политика  

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Принтирай Изпрати на приятел
Начало / Хронология / Държавна политика / Правителства от Източна Европа и Централна Азия об...

Правителства от Източна Европа и Централна Азия обединяват усилията си за спиране на настаняването на деца до три години в институции


„Ние сме единни в действията си, защото сме концентрирали усилията си за осъществяването на обща политика – да бъдат подкрепени децата и техните семейства. Чрез тази помощ деинституционализацията ще получи своята истинска форма и предназначение. Единомислието, което постигнахме днес, ми дава увереност, че Европа върви в правилната посока”. С тези думи председателят на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Калин Каменов закри първия ден от конференцията на министрите от Източна Европа и Централна Азия на тема „Спиране настаняването на деца до три години в институции: подкрепа на семействата в отглеждането на малки деца”.

Форумът, в който участват правителствени делегати от двадесет държави, се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев и се организира в сътрудничество с УНИЦЕФ и министерствата на външните работи, на здравеопазването и на труда и социалната политика.

Целта на конференцията е да създаде възможност за споделяне на опит и да се насърчи процеса на взаимопомощ така, че държавните органи да могат да създават и прилагат политики, насочени към подкрепа за семействата.

Председателят на ДАЗД акцентира в изказването си именно върху междусекторния подход в процеса на деинституционализация, който позволява да се обърне внимание на причините за изоставяне и тяхното разрешаване с цел осигуряване на подходящи условия на живот на едно дете. Според Каменов, споделянето на добри практики и широкото партньорство ще дадат възможност за концентриране и ускоряване на работата по затваряне на институциите.

„Доказано е, че инвестициите за ранно детско развитие имат най-голяма дългосрочна възвръщаемост. Тя е особено голяма в случаи на деца в риск, тъй като при тях разходите, свързани с предотвратяване на последствията са най-големи - отпадане от училище, лечение на заболявания. Осигуряване на развитието на всяко дете е инвестиция в капацитета на нацията, в просперитета на обществото", заяви при откриването на конференцията президентът на Република България Росен Плевнелиев.

„Нашият регион е изправен пред предизвикателства, но също така има полезни знания как да ги преодолее. Целта ни е да създадем мрежа на солидарността, където държавите работят заедно, за да дадат на децата най-добрия възможен старт в живота. Благодарение на България, днес ние имаме възможност да споделим опит за това как да продължим напред", каза от своя страна Мари-Пиер Поарие, регионален директор на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа и ОНД.

По време на конференцията за първи път беше представено изследването „Деца до три години в институционална грижа в Източна Европа и Централна Азия: регионален ситуационен анализ". Според данните, около 1.3 милиона деца в Централна и Източна Европа и Централна Азия са разделени от биологичните си семейства най-често поради бедност или невъзможност на семействата да се справят със стресови обстоятелства. От тези деца 31 000 са под тригодишна възраст и са настанени в институции. За тях рискът от сериозно изоставане в развитието е много голям поради факта, че са настанени в такава форма на грижа в най-ранния етап от живота си.

Румъния, Сърбия и Хърватия са единствените държави в региона, приели закон за предотвратяване настаняването на бебета в институции. Очаква се повече държави да последват примера им след конференцията.

Изследването на УНИЦЕФ акцентира на факта, че институционалната грижа трябва да бъде използвана само когато е абсолютно необходимо, защото събраната до момента информация и опит по проблема показват, че всеки три месеца в дом забавят физическото и психическото развитие на детето с един месец.

В анализът се подчертава, че ресурсите, които днес са предназначени за отглеждане на деца, лишени от родителска грижа, могат да бъдат инвестирани по-добре в специализирани услуги в семейна среда.