Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца

Абонирай се за бюлетин

Новини

  

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Принтирай Изпрати на приятел
Начало / Новини / Ноу-хау центърът за алтернативни грижи участва в с...

Ноу-хау центърът за алтернативни грижи участва в среща за телесното наказание у нас


На 21 юни 2017 г. представители на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца към НБУ взеха участие в кръгла маса на тема „Да отворим нова страница в разбирането на телесното наказание“, организирана съвместно от Омбудсмана на Република България и фондация П.У.Л.С.

По време на кръглата маса бяха представени резултати от изследвания и проучвания относно насилието над деца в България. Представените резултати, макар и някои от тях да влизаха в противоречие, очертаха картина, в която насилието над деца в България е често срещано явление, но за него все още малко се говори. Така например от регистрирани през 2015 г. 1839 деца, засегнати от насилие, 40% от тях са се срещнали с насилието в семейна среда. 43% от всички деца са казали, че при случай на насилие, те първо ще потърсят помощта на семейството, а 23% не биха потърсили помощ изобщо. Тези данни говорят сами по себе си за мълчанието, в което се запазва практиката на насилие над деца и повдигат тревожни въпроси относно нормите на възпитание в българското  семейство, които все още разглеждат насилието и телесното наказание в частност като възпитателен метод, а не като насилие и уронващ достойнството на детето акт.

Представители на фондация П.У.Л.С. очертаха целите и дейностите на стартиращия проект „Chapter“, финансиран от Европейския съюз и координиран от фондация П.У.Л.С. Проектът обединява усилията на професионалисти от България, Португалия, Исландия и Кипър в разработването на методики за положително родителстване и преподаване.  

Срещата имаше за цел да инициира създаването на Национална Коалиция от заинтересовани страни срещу насилието и телесното наказание над деца, която да работи под патронажа на Омбудсмана на Република България.

Автор: Ноу-хау център, НБУ