Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца

Абонирай се за бюлетин

Събития

  

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Принтирай Изпрати на приятел
Начало / Събития / Кръгла маса "Децата и техните права - област на но...

Кръгла маса "Децата и техните права - област на новаторски, изследователски, приложни проекти и интердисциплинарно сътрудничество"


Ноу-хау центърът за алтернативни грижи за деца организира конференция на тема: 

„Децата и техните права – област на новаторски, изследователски, приложни проекти и интердисциплинарно сътрудничество“

(Представяне на работата на Ноу Хау Център за алтернативни грижи, НБУ, изследователска и консултантска организация в областта на реформата за детско благосъстояние)

Кога: 3 юни 2014 г., 10.30 – 13.00 часа

Къде: НБУ, корпус 1, зала 20

Закриването на 137 институции за деца в България (деинституционализацията) представлява реформа, която трябва да гарантира, че деца и семейства могат да получават качествена професионална грижа в общността. Тази реформа изисква участие на държавни институции, деца, родители, професионалисти, академична общност, бизнес, граждани. Закриването на институциите за деца започва с натиск на неправителствени правозащитни организации и е поставено като изискване за влизането на България в Европейския съюз. Това е политически проект, започнат през 2010,  планиран да завърши през 2025 г. със закриването на всички домове за деца в страната и заместването им с услуги в общността. Инвестицията в ДИ в периода 2010 – 2014 г. от европейските фондове и посредством национално финансиране е над 82 милиона евро.

Деинституционализацията изисква нова култура на отношения, която гарантира на отделния човек пълноценен живот в общността, без да губи правото си да е различен. Културата на автентично участие на хората променя  здравната, социалната, образователна и правна системи. Изследванията и консултациите, които УПИЗ „Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца“ (НХЦ) проведе през последните три години показват дефицити на тези системи, но и практики, които постигат целите й.

Целта на кръглата маса е екипът на НХЦ да представи пред академичната общност на НБУ наученото за реформата и да очертае възможностите за участие на университета в нея.

 

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА

 

10.30-10.40 – Откриване и въведение в темата – доц. д-р Росен Стоянов

10.40-12.10 – Презентации:

  • Преглед на проектите на НХЦ – д-р Галина Маркова
  • Политиката на деинституционализация – базирана на доказателства реформа. Ролята на НХЦ – Надя Шабани, Български център за нестопанско право, председател на Държавна агенция за закрила на детето 2010 – 2012 г.

  • Оценка на проекти – приоритет на донорски организации  – Мария Петкова, ръководител на фондация "Лале"

  • Проведеното от НХЦ изследване: Деинституционализация – случаят България. Значението на изследователския процес за деинституционализация – Илияна Малинова, национален консултант по проект „Социално   включване", МТСП

  • Отвъд детските права и необходимостта от професионализъм в т.нар. „социална сфера“ – Иванка Шалапатова, фондация „За нашите деца“

12.10-13.00 – Дискусия