Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца

Абонирай се за бюлетин

Хронология

Социални услуги  

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Принтирай Изпрати на приятел
Начало / Хронология / Социални услуги / Закриват дом „Майка и дете“ до шест месеца, местят...

Закриват дом „Майка и дете“ до шест месеца, местят част от децата в специализиран център


С четири места ще бъде увеличен капацитетът на Центъра за настаняване от семеен тип, който се обслужва от сдружение „Еквилибриум“, за да бъдат настанени там деца с увреждания от дом „Майка и дете“. Това стана ясно от докладна записка, внесена за разглеждане на предстоящото заседание на Общинския съвет. Капацитетът на центъра е за 8 деца, а идеята на администрацията е той да бъде увеличен на 12.

В момента тече процес на закриване на Дом за медикосоциални грижи за деца /ДМСГД / по проект „Детство за всички“ и „Посока: семейство“, и Общината трябва да осигури подходяща алтернатива за децата без семейства. По данни на администрацията част от децата в дома са с комплексни увреждания и здравословни проблеми и в техния план за деинституционализация е заложено извеждане от дома и настаняване в център, който да им предоставя условия за отглеждане, близки до семейната среда.

По план закриването на дома трябва да стане в рамките на първите шест месеца на тази година, За част от децата не съществува възможност да бъдат отглеждани от биологичните си родители или настанени в приемно семейство и това налага търсене на други алтернативи за извеждането им от специализираните институции, коментираха от общинска администрация.

По данни на дирекция „Социално подпомагане“ -Русе в Центъра за настаняване от семеен тип -1 в момента се отглеждат 8 деца и младежи. В сградата са създадени необходимите условия за обособяване на пространство за живеене на още 4 деца. Центърът разполага с 4 апартамента, в които са обособени по 2

спални помещения, като във всяка спалня има място за две деца. Обособени са две дневни стаи за децата /на всеки един от етажите/, както и стая за терапия или учебни занимания. В сградата има 6 санитарни възела – 3 на първия и 3 на втория етаж. Условията са адаптирани за деца с увреждания /ползващи инвалидни колички/, има и асансьор.

В Общината вече е постъпило писмо от ръководителя на сдружение „Еквилибриум“ Дейвид Бисет, в което се изразява желанието на доставчика да бъде увеличен капацитетът на центъра.