Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца

Абонирай се за бюлетин

Бюлетин

  

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Принтирай Изпрати на приятел
Начало / Бюлетин / Брой 9/2013 г. - Професионалните теории, които сле...

Брой 9/2013 г. - Професионалните теории, които следваме, срещу личните теории, които несъзнавано използваме в практиката (за реинтеграцията или най-добрия интерес на детето)

Днес, когато имаме вече ново правителство, се поставя въпросът дали деинституционализацията ще продължи. В няколко броя ние публикувахме материали за това, че процесът среща редица съпротиви. 

Ноу-хау центърът прави усилия процесът да продължи и да се случи по начин, който осигурява сигурност на възрастни и деца. 

Една от вестите, свързани с промяната на управление на страната е, че съществуват намерения новото правителство да премести Държавната агенция за закрила на децата в Министерство на младежта и спорта. 

Правим усилия, в коалиция със 17 граждански организации, която нарекохме Коалиция „Детство 2025“, да отстояваме това деинституционализацията да остане национален приоритет, в рамките на който сътресенията са сведени до минимум. Преместването на ДАЗД би дестабилизирало системата от взаимоотношения между партньорствата, които ДАЗД създаде и поддържа по държавните проекти за деинституционализация. 

Работещите в тази система са много - координаторите по проекта „Детство за всички“, екипите в институциите, консултантите на фондация „Лумос“, отделите „Закрила на детето“, родителите на децата в социалните домове, екипите в общините, които строят новите услуги, регионалните екипи по деинституционализация, обучителите и супервизорите на екипите в домовете, експертите, които се ангажират с подкрепа на сложни случаи и др. От друга страна, проектът „Подкрепа“, който се управлява от ДАЗД, е създал своя мрежа от специалисти, които да координират усилията на петте държавни инициативи, които трансформират грижата за деца от институционална в общностна.  

Всички хора, чиито усилия са координирани от ДАЗД, са хора от цялата страна, които от една страна поддържат качеството на грижа в домовете, но и създават новите услуги. Тази мрежа включва специалисти от много професионални области. Най-важното е, че тази мрежа е свързана с всяко едно от 2000 деца, включени в проекта „Детство за всички“, за които се планира преместване и организиране на грижата в общността.  

Всеки ден забавяне е 2000 дни очакване на промяната да се случи за 2000 деца.  

В този брой ще прочетете за още нещо, което е част от професионалния живот на специалистите в грижата за детето – въпросът дали реинтеграцията понякога е най-доброто за детето. Постарали сме се да дадем гледни точки – както национални, така и международни.  

Ако искате да станете автори или част от дискусиите със свои материали, пишете ни!