Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца

Абонирай се за бюлетин

Бюлетин

  

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Принтирай Изпрати на приятел
Начало / Бюлетин / Брой 8/2013 г. - Провеждане на индивидуално интерв...

Брой 8/2013 г. - Провеждане на индивидуално интервю, фокусирано върху силните страни

През миналия месец основните теми, които ни вълнуваха бяха две. 

Първата беше темата за бедността , а втората за „детското участие“. 

Трудностите в грижата за децата – институционализацията, насилието, неглижирането, отпадането от училище и т.н., са най-вече резултат от бедността. Това показват редица изследвания. Тази тема, пренебрегвана с години в полето на детско благосъстояние, стана приоритет, защото хората не излязоха на улицата. 

Втората тема, „детското участие“ е нова за страната ни професионална тема, която постепенно става популярна . Детското участие беше тема на семинар, организиран от Фондация ОУК, на който Джерисън Лансдаун , специалист по нея , даде много примери за това как, когато децата са добре информирани по важни въпроси, могат да участват равностойно на възрастните. Тя даде пример за това как в една детска градина работи детски парламент, управлението на който става на ротационен принцип. Всяко дете взима участие в управлението. Децата решават въпроси, които ги засягат пряко. Например, информирани по въпросите на здравословното хранене, децата решават , че вече няма да ядат сладкиши, а ще се придържат към плодове. Тази симпатична история , както и други такива, повдигнаха редица въпроси от страна на участниците на семинара, професионалисти в полето на детските права. Най-важният от тях беше свързан с това доколко е безопасно децата да участват в една среда, в която няма традиция на участие. Че възрастните в България все още не участват и че това е резултат от традицията на неучастие, развита в социализма, а че те са хората, които могат с примера си да покажа активно участие по важни въпроси, както и начини, по които се участва. 

Е, този въпрос днес не е вече актуален. 

Гледайки протестите, знаците на солидарност между хората в България, вече можем да кажем, че възрастните участват, а това е първата стъпка и към отключването на детското участие. 

На нас ни стана и по-лесно да правим бюлетина, защото неговата тема е резултат от вашето участие. Вече получихме някои въпроси за това как могат да се прилагат позитивните перспективи в директната работа с клиенти на социалната работа . В този брой ви даваме отговори на този въпрос като представяме как могат да изглеждат методи за работа с отделни деца, семейства, клиенти на системата, родители, чиито деца са в домове. Представяме и опита от провеждане на интервю с деца, живеещи в риск от насилие, което беше развито в проект Резилианс.Бг. 

Приятно четене! 

Д-р Галина Маркова 

Ръководител на Ноу-хау центъра за алтернативни грижи за деца, НБУ