Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца

Абонирай се за бюлетин

Бюлетин

  

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Принтирай Изпрати на приятел
Начало / Бюлетин / Брой 2/2012 г. - Индивидуализиране на грижата...

Брой 2/2012 г. - Индивидуализиране на грижата

Инструментите, с  които  професионалисти индивидуализират грижата,  са  оценката  на потребностите и планирането на интервенциите. Тези инструменти обаче не стигат без промяна на нагласите, които подкрепят институционалното мислене. Когато представители на общността – професионалисти и/ или граждани, започнат  да мислят за детето от дом не като за „домско дете”, а за дете с  име, със свои способности и потребности да ги развива, чак тогава ще можем да твърдим, че деинституционализацията е започнала да се случва.

Това е и тревогата, която някои читатели на нашия първи бюлетин споделиха в писма до нас. Тя звучи по следния начин: „Каква е гаранцията, че новите услуги няма да се превърнат в малки институции, в които децата са изолирани, техните имена се забравят, оценките и плановете не се променят, а другите услуги в общността не ги приемат?”

Като отговор на този въпрос, с публикациите по темата  „индивидуализиране на грижата” откриваме диалог по нея, защото участието в такъв диалог е една гаранция за промяна в системата на институционалните услуги. Друг белег за индивидуализиране на грижата е участието в този диалог на потребители на социални услуги, което нашият екип насърчава и очаква.

Публикуваните в този брой матерали разказват за подходи и проекти в индивидуализиране на грижата, а техни автори са представители на различни професионални общности и организации, въвлечени в де-институционализацията. Ще намерите материали на Министерство на здравеопазването, Нов български университет,  проект „Детство за всички” на ДАЗД и общини.