Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца

Абонирай се за бюлетин

Бюлетин

  

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Принтирай Изпрати на приятел
Начало / Бюлетин / Брой 10/2014 г. Реинтеграцията - в полза на децата...

Брой 10/2014 г. Реинтеграцията - в полза на децата и семейството

В този брой поставяме акцент върху реинтеграцията.

Противоречиви са мненията на професионалистите за този процес. Третият мониторингов доклад за деинституционализацията посочва, че от заведените между 01.01.2013 и 31.05.2013 г. 903 случая на реинтеграция, 486 приключват успешно. От друга страна, професионалистите твърде често говорят за реинтеграцията с опасения за готовността на семейството да полага грижи за отделеното от него дете. Това се отнася най-вече за реинтеграцията на деца, живели в домове години наред без контакт с родителите си.

Реинтеграцията е най-логичния изход за разделените от институционалната система семейства. Знаем, че децата, живеещи в домове, имат родители, които срещат редица трудности, които услугите в общността биха могли да разрешат. В същото време реинтеграцията изисква знания и умения, за да бъде успешна.

Оценката на детето и семейството, подготовката на двете страни за реинтеграцията и наблюдението над развитието на отношения между двете страни след нея са само общи рамки, които процесът трябва да следва. По-конкретни са въпросите, свързани с това каква подкрепа трябва да получи семейството, какъв да е балансът между психологическата и материалната подкрепа, как да се работи с чувствата на двете страни, как се оценява рискът от повторно настаняване в дом.

До екипа на Ноу-хау центъра достига информация за зле извършени реинтеграции, но това е обичайната практика – в системата се говори за провалите. С материалите, които сме подбрали в този брой, повдигаме въпроси, свързани с темата и се надяваме те да дадат потвърждения на добри практики в деинституционализацията, да дадат решенията на въпроси, които ви вълнуват, да провокират преосмисляне на взети вече решения.

Д-р Галина Маркова