Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца

Абонирай се за бюлетин

Новини

  

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Принтирай Изпрати на приятел
Начало / Новини / "Картографиране на съществуващите практики в облас...

"Картографиране на съществуващите практики в областта на закрилата на детето и нуждата от експерти" на местно ниво в Хърватия


Brave Phone, като част от своя план за 2017г. относно застъпничество за деца, представи резултатите от изследването "Картографиране на съществуващите практики в областта на закрилата на детето и нуждата от експерти" в Риека на 06.06.2017г. и в Сплит на 21.06.2017г.

Презентацията в Риека се проведе в Дома за възрастни хора и инвалиди „Кантрида“ и събра представители на град Риека, квалифицирани работници от Центъра за социални грижи Риека и социални работници от Дома за възрастни и инвалиди „Кантрида“. Заедно със социалните работници от CZSS Rijeka, психолог и адвокат от екипа за брак и семейство също участваха в презентацията.

Весна Каталинич, национален координатор на проекта, представи проекта, фокусирайки се върху платформата Child Protection Hub. След представянето на платформата, тя представи резултатите от изследването чрез пет изследователски въпроса. Участниците бяха включени с техните отзиви след всеки въпрос, особено експерти от Департамента за деца и семейства. След резултатите участниците попълниха анонимен въпросник с цел получаване на допълнителна информация (в количествен вид) по изследователски въпроси.

Коментарите за изследванията като цяло са положителни, социалните работници смятат, че те са атакувани от медиите, не се чувстват подкрепата от системата и че са претоварени от брой клиенти и бюрокрация.

Представянето в Сплит беше в много подобен тон. Заедно с представители на град Сплит и Център за социални грижи Сплит участваха и представители на CZSS Омис, Книн и остров Брач. Ние вярваме, че презентацията се проведе в подходящото време - социалните работници са под специално наблюдение от страна на обществеността поради два случая на задържане на деца, сред които е за дело за попечителство на известен хърватски певец. Социалните работници смятат, че системата е много бавна, те също така споменаха липсата на реакция на министерството и защитата на професията.

Докладът от презентациите ще бъде представен пред Министерство на демографията, семейната и социалната политика, както и пред Камарата на социалните работници.